Inici de l’excavació arqueològica del celler del segle XVII i prospecció georadar a la Plaça de l’Església
Durant les obres de la Fase 1 del casc antic del municipi de Sant Pere de Riudebitlles, es va identificar un celler dels segles XVII-XIX amb diverses estances i els cups. Aquest celler es documenta en un mapa de l’any 1776, però posteriorment en un mapa de 1936 ja no hi apareix.
Amb el seguiment arqueològic que es va realitzar durant les obres de l’any 2021, es va delimitar la part descoberta del celler i actualment s’inicia l’excavació arqueològica completa de les restes. Això permetrà en un futur restaurar i adequar les restes per la visita pública.
A més de les tasques d’excavació arqueològica, també es durà a terme una prospecció amb mètode no invasiu amb georadar a la Plaça de l’església per tal de documentar possibles restes arqueològiques, així com també la possible sagrera i altres restes que amaguin el subsòl.
No hi ha cap antecedent d’intervencions arqueològiques a la Plaça de l’Església, però comptem amb la comunicació oral de veïns que indiquen que van aparèixer restes humanes en unes obres als anys 60 del passat segle i durant les obres de remodelació de l’edifici on se situava un convent (enderrocat també a mitjans del segle passat), al nord de la mateixa plaça.
Aquesta intervenció s’ha acordat amb l’Ajuntament de Sant Pere de Riudebitlles, el Servei d’Arqueologia i Paleontologia del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i el Servei d’Arquitectura i Patrimoni Local (SPAL) de la Diputació de Barcelona, amb l’objectiu de conservar l'espai i iniciar la seva excavació, restauració i adequació a la visita pública .