Troben a Sant Pere de Riudebitlles les primeres restes intactes d'un celler prefil·loxèric
Les obres per reformar el nucli antic de Sant Pere de Riudebitlles, el gener del 2021, van treure a la llum els primers indicis d'unes restes arqueològiques que es podrien remuntar al segle XVIII.
Una campanya impulsada per l'Ajuntament i la Diputació de Barcelona ara ho ha corroborat: aquesta primavera ha aflorat un recinte de més de 20 m2, amb tres cups, un dels quals intacte. Entre les restes també han aparegut diversos pinyols de raïm sense carbonitzar. Els directors de la campanya destaquen l'excepcionalitat de la troballa, ja que les restes de cellers tant antics sempre han estat modificades per èpoques posteriors.
La seva preservació ha permès als arqueòlegs trobar, entre altres, restes de ceràmica i també pinyols d'oliva i de raïm. Els primers estan carbonitzats, de manera que s'haurien utilitzat per fer foc. Els segons, en canvi, estan intactes, i això obre la porta a poder estudiar quines eren les varietats de raïm que es conreaven al Penedès abans que la fil·loxera arrasés totes les vinyes.
La troballa d'aquest celler es considera "un tresor" per al poble. Ho assegura el seu alcalde, Joan Llort, que relata que el municipi feia anys que tenia sospites de l'existència de restes prefil·loxèriques: "Teníem un somni i s'ha acomplert". Llort recorda que Sant Pere té una extensió molt reduïda -només 5 km2- i turísticament competeix amb altres pobles de més renom, motiu pel qual assegura que "les il·lusions de futur estan en aquestes troballes".
Recull de premsa:
El 3 de maig es va fer la roda de premsa a la Biblioteca Municipal M. Àngels Torrents i Rosés.
https://vadevi.elmon.cat/actualitat/descobertes-penedes-restes-intactes-celler-prefilloxeric-62617/
https://www.acn.cat/new/c00a22d0-3b4c-4964-bbf0-62e0296a7925/texts